Flinke stijging in het aantal te laat betaalde facturen


Flinke stijging in het aantal te laat betaalde facturen

Het aantal facturen dat te laat wordt betaald in Nederland is door de corona-pandemie flink gestegen. Volgens het Algemeen Nederlandse Persbureau wordt ruim de helft van de facturen tijdens deze corona-pandemie te laat betaald. Waar voor de corona crisis het percentage van te laat betaalde facturen op 32 procent lag, ligt het percentage nu op zo’n 56 procent.  

De stijging van het aantal te laat betaalde facturen zorgt ervoor dat bedrijven in Nederland gemiddeld 25 dagen langer moeten wachten voordat de factuur wordt betaald. 

De meeste voorkomende oorzaak van het te laat betalen van facturen is cashflow problemen. Er zijn echter ook veel gevallen bekend waarbij misbruik wordt gemaakt van de situatie. Het gaat om bedrijven en mensen die de rekeningen wel kunnen betalen maar dat niet doen. Zo betalen zo’n 40 procent van de Nederlandse bedrijven hun leveranciers te laat om liquiditeitsproblemen te voorkomen.  

Met al deze feiten in gedachten is het verassend dat meer dan de helft van de bedrijven in Nederland niet direct persoonlijk contact opnemen met klanten als betalingen van de facturen uitblijven. Zeker met de huidige situatie is het hebben van een gezonde cashflow namelijk essentieel. Het hebben van persoonlijk contact met klanten is daarbij onmisbaar. Toch lukt het bedrijven vaak niet dit te realiseren door tijdgebrek.   

Voor deze bedrijven is geautomatiseerd debiteurenbeheer de oplossing. De debiteurenbeheer applicatie kan repeterende taken overnemen waardoor creditmanagers meer tijd krijgen om uitzonderingen te managen. Hierdoor is er ruimte om direct contact op te nemen met de klanten waarbij de betalingen van facturen uitblijven. Indien gewenst kunnen in samenspraak met de klant betalingsregelingen worden getroffen die voor beide partijen aanvaardbaar zijn. Deze aanpak bevorderd niet alleen de cashflow van de organisatie, maar verhoogt ook de klanttevredenheid.  

Betalingsregelingen treffen met klanten kan voor veel complexiteit zorgen in de organisatie. Het kost over het algemeen veel tijd om deze ‘’uitzonderingen’’ te managen en te bewaken. Met de debiteurenbeheer applicatie van MaxCredible worden automatisch herinneringen verstuurd als de debiteur de gemaakte afspraken niet nakomt. Zo zorgen wij ervoor dat u minimale tijd kwijt bent. Tevens beschikt de applicatie over een overzichtelijk dashboard waar onder andere de debiteuren met een enkel oogopslag zijn af te lezen. Zo is het debiteurenbeheer zeer effectief en efficiënt ingericht.  

Wil je meer weten over robotisering van het debiteurenbeheer? Download dan de whitepaper ''Robotiseer je debiteurenproces in 5 stappen''

Fostered by
MaxCredible MKB